Medewerkers die worden aangereden...

General Motors wil in de VS’ robo-taxi’s inzetten om mensen  in stedelijke omgevingen te vervoeren las ik in De Standaard van 15 januari.

Niet de uitleg over de technologie of de werking van een zelfrijdende auto leken mij interessant, maar vooral de alinea over de 13 crashes waarin die zelfrijdende auto’s betrokken waren.

Je zou onmiddelijk denken dat die dingen feilbaar zijn en dus niet zo veilig dan we wel hoopten....maar neen, waar knelde het schoentje?  De wagens hielden zich ‘programmeergewijs’ rigoureus trouw aan de verkeersregels, waardoor andere, door mensen bestuurde, wagens werden aangereden.

Het laatste zinnetje van het artikel ‘Ze gedragen zich vreemd, en dus worden ze aangereden’ maakte het ernstige verhaal netjes af met een grappige ‘tongue in cheek’...

Het verhaal leek me een goede metafoor voor diegenen die in organisaties en/of als zelfstandige tot in de perfectie alles willen uitwerken en onder controle krijgen, maar daardoor door ‘anderen’ regelmatig worden aangereden (individuele-en teamconflicten, conflict met opdrachtgever, etc...) 

Ik weet niet of het kort door de bocht is, maar ondernemerschap (in je organisatie of als zelfstandig ondernemer), is hoe je het ook draait, meer gebaat bij wendbaar omgaan met situaties, af en toe de regels buigen en durven doen zonder de uitkomst te kennen.  Voor sommigen is dat ‘vreemd gedrag’, maar collega’s die perfect willen tonen dat evenzeer.  We zitten in hetzelfde bad.

Uiteindelijk worden we ofwel niet ofwel wel aangereden door anderen, of je nu rigoureus de regels volgt of creatief (rebels) omgaat met wat er ‘algemeen’ van je verwacht wordt.  

Welk vreemd gedrag toon jij als medewerker of zelfstandig ondernemer? 

 

 

FullSizeRender.jpg