Verantwoordelijke Mens & Organisatie - (1,5 min read)

Ok.. ik moet me ook even beroepen op de WIKI-pagina om te kijken wanneer voor het eerst HR (Human Resources) als inzicht of vakgebied zich begon te ontwikkelen.

Kort door de bocht kijken we dan naar de periode tussen pakweg 1840 en 1913.  Sindsdien heeft HR zich uiteraard ontwikkeld tot wat we nu kennen en blijft het evolueren.  De ene keer wat meer generalistisch en de andere keer wat meer specialistisch, afhankelijk van wat de markt vraagt en hoe de organisaties zich hierrond gaan organiseren.

In de decemberuitgave van HR Magazine op pagina 21 werd er door twee professionals tips rond talentmobiliteit gedeeld.  Een dame, Mieke Ally, profileerde zich als ‘Verantwoordelijke Mens en Organisatie’.  Niet HR Director of HR Manager maar simpelweg ‘verantwoordelijke mens en organisatie’.

Inhoudelijk kent het vak Human Resources zijn regelmatige updates, maar de benaming dateert nog steeds van de 19de / 20ste eeuw.  Ik weet het, Microsoft heeft ook geprobeerd om zijn besturingssysteem qua benaming sexier te maken a la Vista en XP, maar er stond nog steeds Windows voor.  Niet teveel verandering en zeker geen verwarring zaaien, uiteindelijk is het besturingssysteem nog steeds dat wat het was... een ‘besturings’-systeem.  Wat gelikter hier en daar, maar niet meer (en ook niet minder).

HR daarentegen zou wel beter mogen en zijn juk afgooien. Zijn alle bedrijven waar men de term HR nog bezigd schuldig aan het bekijken van mensen als ‘resources’?  Uiteraard niet, maar het is wel sterk te lezen dat er iemand is die, ook al is het maar een titel, zichzelf een andere functienaam toekent.  Uiteraard weet ik niet ‘hoe’ de rol door Mieke Ally wordt ingevuld, maar het is alleszins hoopvol te lezen dat er aandacht voor is...

PS:  Ik heb op 31 december alvast een bericht gelaten dat je hieronder kan lezen.

Mevrouw Ally, best Mieke,

In het recentste HR Magazine vond ik uw ID terug rond talentmobiliteit.  Op zich niks vreemds of wereldschokkends, maar wat me onmiddellijk opviel bij uw functiebeschrijving was dat er  ‘Verantwoordelijke Mens en Organisatie’ stond.

De meeste van onze en uw collega’s laten zich nog graag Human Resources Director of HR Manager noemen.

Misschien vreemd dat ik u hierover aanspreek, maar ik vind het hoopvol te lezen dat de term HR misschien in de toekomst meer en meer een andere inhoud en benaming kan krijgen.  Ik ga ervan uit dat dit voor u een bewuste keuze is geweest en dus ook een duidelijke boodschap.

Ook al zit ik, voor de ene recent voor de andere al een hele tijd, nu sinds 2001 in het vak rond mens en organisatie, toch is dit voor mij de eerste keer dat ik een antwoord krijg op de vraag waarom we nog steeds Human Resources gebruiken en niet eerder Mens en Organisatie of Personeel en Organisatie (wat dan toch weer inhoudelijker minder goed bekt ;-)

In ieder geval wil ik u niet meer of minder zeggen dat het mooi is te lezen dat het meer en meer Mens & Organisatie moet/kan zijn in 2018.  Alvast fijne feestdagen.

Met vriendelijke groeten,

Joeri El Hazimi